Säännöllisellä huollolla pidennät kasvihuoneen käyttöikää ja varmistat virheettömän toiminnan ja kauniin ulkonäön. Siksi on suositeltavaa huoltaa kasvihuone säännöllisesti ja tarkastaa se perusteellisesti vähintään kerran vuodessa mahdollisten ongelmien poistamiseksi.
1. Kasvihuoneen valmistelu sesonkiin (kevät)
– Tarkista kasvihuoneen puurungon kunto (maali, lian/homeen määrä, mahdolliset muodonmuutokset jne.).
– Pese tarvittaessa kasvihuoneen puurunko.
– Jos maalipinnoitteessa ilmenee vikoja, tee tarvittavat korjaukset välittömästi. Ota tarvittaessa yhteyttä valmistajaan ja/tai jakelijaan.
– Tarkista kasvihuoneen lasin kunto (vauriot, lika jne.).
– Pese tarvittaessa kasvihuoneen lasit.
– Tarkista, että kaikki kiinnikkeet (ruuvit jne.) ovat kunnolla kiinni. Kaikki kasvihuoneen elementit on liitettävä tiukasti toisiinsa, eikä niissä saa olla huojuntaa. Ota tarvittaessa yhteyttä valmistajaan ja/tai jakelijaan.
– Tarkista lasiruuvin PVC aluslevyjen kunto (ne voivat huonontua ajan myötä). Jos jokin pesukone on huonossa kunnossa, se on vaihdettava välittömästi.
– Tarkista kasvihuoneen ovien toiminta. Säädä saranoita tarvittaessa. Öljyä lukko, salpa ja saranat.
– Tarkista kasvihuoneen kattoluukkujen toiminta. Öljyiset saranat. Säädä luukun avaajia tarvittaessa.
2. Kasvihuoneen pesu
Kerran vuodessa ennen kauden alkua on suositeltavaa puhdistaa kasvihuone kunnolla. Kasvihuoneen pinnoille kertyy vuoden aikana paljon pölyä/likaa kasveista, maaperästä ja hyönteisistä. Kosteassa ympäristössä se voi alkaa homehtua, mikä luo huonon ympäristön uusille kasveille. Lika/home voi myös vahingoittaa kasvihuoneen pintaa, mikä voi lyhentää sen käyttöikää ja ulkonäköä.
Jos likaa on vähän, voit yksinkertaisesti huuhdella kasvihuoneen puu- ja lasipinnat juoksevalla vedellä letkusta ja tarvittaessa puhdistaa ne pehmeällä liinalla. Kangas ei saa olla hankaavaa!
Suuremmalle lialle ja homeelle suosittelemme käyttämään vaalean violettia kaliumpermanganaattiliuosta tai vihreää saippualiuosta ja pese kaikki pinnat varovasti sillä. Sen jälkeen kaikki pinnat on huuhdeltava huolellisesti.
Jos puurungon ja lasin välistä likaa ei voida poistaa juoksevalla vedellä, on lasi poistettava väliaikaisesti. Tätä varten irrota ruuvit, jotka pitävät kiinni
lasi kehykseen ja poista lasi varovasti (oikeat työkalut ovat välttämättömiä). Kun olet puhdistanut kehyksen ja lasin, aseta lasi takaisin runkoon ja kiinnitä se varovasti ruuveilla (älä kiristä ruuveja liikaa!). Kun irrotat lasia, tee se lasi kerrallaan. Jos samanaikaisesti poistetaan suuri määrä laseja, kasvihuoneen rungon rakenteellinen vakaus saattaa muuttua ja sen seurauksena osa lasista voi rikkoutua. Myös lasien laittaminen takaisin voi olla vaikeaa.
HUOM! ÄLÄ kiristä lasiruuveja liikaa. Tämä voi aiheuttaa lasin rikkoutumisen. Katso myös kasvihuoneen asennusohje. Ota tarvittaessa yhteyttä valmistajaan ja/tai jälleenmyyjään.
3. Kasvihuoneen valmistelu talveksi
– Sulje kasvihuoneiden luukut ja ovet kunnolla.
– Öljyä kasvihuoneen oven/ovien lukko, salpa ja saranat.
– Öljyä kasvihuoneen kattoluukkujen saranat.
– Sijainnista riippuen (esim. rannikkoalueilla) saranoihin saattaa muodostua pintaruostetta talvikaudella. Tämän välttämiseksi suosittelemme päällystämään saranat voiteluaineella, joka pitää kosteuden loitolla.
– Ota avain pois lukosta talveksi. Muuten se voi ruostua lukon sisällä.
– Tarkista kasvihuoneen kunto silmämääräisesti. Suorita tarvittaessa puhdistus- tai korjaustöitä.
4. Kasvihuoneen huolto talvella
Talvet ovat erilaisia, ja jopa vahvin kehystetty kasvihuone saattaa vaatia huomiota talvella. Vaikka puiset kasvihuoneet ovat vahvoja, yhtäkään kasvihuonetta ei ole suunniteltu kestämään useiden tonnejen märkää lunta. Erittäin vahvan rakenteen ansiosta Lähe kasvihuoneet eivät välttämättä romahda, mutta kasvihuonettasi ei suositella testata äärirajoille.
Suosittelemme, että talvella runsaalla lumella ja/tai lumimyrskyllä tarkastat kasvihuoneesi säännöllisesti, jotta voit tarvittaessa poistaa lumi katolta. Lähen kasvihuoneet on suunniteltu melko jyrkälle katon kaltevuudelle, ja voit yleensä olla varma, että lumi putoaa katolta itsenäisesti. Aina on kuitenkin hyvä olla varovainen.
Talvella tulee varmistaa, ettei lunta keräänny kasvihuonetta vasten, mikä voi vaurioittaa paineillaan kasvihuoneen sivu- ja päätyseinärakenteita ja/tai lasia. Jos lunta kerääntyy kasvihuoneeseen, se on poistettava välittömästi.
5. Kasvihuoneen valmistelu äärimmäisiin sääolosuhteisiin (myrsky jne.)
Kaikkien ovien ja luukkujen on oltava kiinni-asennossa! Kiinnitä kasvihuoneen ovet (salpa ja lukko) niin, että ne eivät voi avautua tuulessa. On tärkeää, että kasvihuone on suljettu järjestelmä, kun voimakas tuuli ”hyökkää” siihen. Jos voimakas tuuli tulee kasvihuoneeseen (ovi tai luukut ovat auki), vauriot ovat paljon todennäköisempiä.